Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Α' ΜΕΡΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 1-2 ΕΤΩΝ

 Α' Μέρος δραστηριότητες για παιδιά ηλικίας 1-2 ετών



Σήμερα σας έχω δραστηριότητες για παιδιά ηλικίας 1-2 ετών, που θα σας φανούν χρήσιμες να τις εφαρμόσετε στο παιδικό σταθμό άλλα και στο σπίτι.
  1.  Χρωματιστές κορνίζες: Κολλήστε χρωματιστές ζελατίνες πάνω σε χαρτένιες κορνίζες. Έπειτα ενθαρρύνεται τα παιδιά να κρατήσουν την κορνίζα μπροστά στο πρόσωπο τους. Βάλτε ένα αντικείμενο κάθε φορά μπροστά στη κορνίζα και αφήστε να κοιτάξουν την ασυνήθιστη εικόνα. Ρωτήστε "τι είναι;" και "τι χρώμα είναι;"
  2. Κομμάτια από υφάσματα: Τοποθετήστε κομμάτια από υφάσματα σε διάφορα χρώματα και υφές μέσα σ΄ένα κουτί. Έπειτα πείτε μια τους μια ιστορία σχετικά με το "μαγικό κουτί" υλικό που υπάρχει μέσα στο κουτί". Κάντε μια "ταχυδακτυλουργική" επίδειξη ή πετάξτε τα υφάσματα ψηλά στον αέρα, βλέποντας τα υφάσματα να πέφτουν αργά στο έδαφος. Αφήστε τα παιδιά να πιάσουν το "μαγικό" υλικό. Τέλος ενθαρρύνετε τα παιδιά να βάλουν τα υφάσματα στο κουτί.
  3. Πώς το νιώθεις;: Αφήστε τα μικρά παιδιά να έλθουν σε επαφή με το νερό στις διάφορες καταστάσεις του: όταν είναι ακίνητο, όταν στάζει ή όταν χύνεται. Ποια η διαφορά ανάμεσα στο ζεστό νερό, δροσερό και τα παγάκια; Πειραματιστείτε με λίγη μαρμελάδα, κολλητικές ταινίες ή τσιρότα. Εξερευνήστε την αίσθηση διαφόρων μειγμάτων και τους τρόπους με τους οποίους αυτά μαλάσσονται: ζυμώστε ψωμί, μπισκότα σε διάφορα σχήματα. Κατόπιν, ψήστε τα και φάτε τα.
  4. Απολαμβάνω τις μυρωδιές: Φτιάξτε ένα κουτί "θησαυρού" με εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια κ.λ.π). Τρυπήστε τα με ένα πιρούνι για να μυρίσουν εντονότερα. Μπορείτε επίσης και να συμπεριλάβετε αποξηραμένα λουλούδια και κουκουνάρια. Αφήστε τα παιδιά να παίξουν με  αυτό το κουτί και η μυρωδιά θα μείνει στα χέρια τους.
  5. Εικόνες που μυρίζουν όμορφα: Συγκεντρώστε φρέσκα βότανα ή πέταλα λουλουδιών. Βάλτε τα σε δοχεία και κλείστε τα καλά. Αφήστε τα παιδιά να μυρίσουν το κάθε δοχείο. Στη συνέχεια προτρέψτε τα παιδιά να σκορπίσουν τα βότανα και τα πέταλα πάνω σένα κομμάτι χαρτί στο οποίο έχετε βάλει από πριν κόλλα και αφήστε τα να μυρίσουν και να αγγίξουν τις εικόνες που δημιούργησαν.
  6.  Κάντε θορύβους: Συγκεντρώστε μια ποικιλία υλικών, όπως οικολογική γούνα, αλουμινόχαρτο, λαδόκολλα, χαρτί με φυσαλίδες, κομμάτι βαμβάκι, σελοφάν κ.α. Βάλτε τα υλικά σε ένα κουτί και βάλτε τα παιδιά να τα παρατηρήσουν. Βγάλτε ένα υλικό κάθε φορά. Αφήστε τα παιδιά να το πάρουν, να το πιέσουν και να το τραβήξουν. Εναλλάσσετε τα υλικά, βγάζοντας έξω κάποιο που κάνει θόρυβο και έπειτα κάποιο που δεν κάνει.
  7. Ιδέες για εξορμήσεις: Κάντε συχνές εξόδους στο κοντινότερο πάρκο, στη βιβλιοθήκη, στα καταστήματα της γειτονίας σας, στο φούρνο ή σε ένα σούπερ-μάρκετ.

Συνεχίζεται....... Β΄ μέρος σε λίγες μέρες....

Σχόλια