Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρώιμη παιδική ηλικία και πρόσβαση σε οθόνες

 

Πρώιμη παιδική ηλικία και πρόσβαση σε οθόνες

Οδηγίες προς τους γονείς


  1. Οι διαδραστικές εφαρμογές, όπως τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και οι οθόνες δεν πρέπει να αντικαθιστούν την ανθρώπινη αλληλεπίδραση αλλά  και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες (τουβλάκια, ζωγραφική, πάζλ, βιβλία κτλ.).
  2. Δημιουργήστε ώρες χωρίς οθόνες, όπως όταν τρώτε ή βρίσκεστε στο αυτοκίνητο. Επιπλέον, καθορίστε μέρη χωρίς οθόνες, π.χ. τα υπνοδωμάτια και την τραπεζαρία.
  3.  Να έχετε πάντα στην τσάντα σας μικρά παιχνίδια και παραμύθια για να απασχολείτε τα παιδιά σας σε μια αίθουσα αναμονής, όπως στον παιδίατρο. Κάποια μικρά και έξυπνα παιχνίδια, όπως βιβλία δραστηριοτήτων και ζωγραφικής, παραμύθια, ζωάκια και φυσικά το αγαπημένο παιχνίδι του παιδιού σας.
  4.  Να επιδιώκεται να βρίσκεστε πάντα δίπλα στα παιδιά σας, όταν εκτίθενται σε οθόνες. Υποστηρίξτε τα στις ανακαλύψεις τους, σχολιάστε τα παιχνίδια ή το οπτικοακουστικό περιεχόμενο που παρακολουθούν.
  5. Να είστε θετικό πρότυπο. Προσπαθήστε να μειώσετε τη δική σας ψηφιακή  χρήση μπροστά στα παιδιά σας. 
  6. Κάντε δραστηριότητες εκτός σπιτιού. Καλέστε φίλους σας με τα παιδιά για να παίξουν μαζί έξω ή να κάνετε μια βόλτα.
  7.  Παίξτε με το παιδί σας και κτίστε την αυτοπεποίθηση του για να ενισχύσετε την ανεξαρτησία του. Αρχικά καθίστε μαζί του, αφιερώστε του χρόνο, δώστε του την προσοχή σας, καθοδηγήστε το στα παιχνίδια και σιγά σιγά θα αρχίζει να παίζει μόνο του.
  8. Αποφύγετε τελείως τις οθόνες κατά τη διάρκεια των γευμάτων, είτε τις παρακολουθείτε ενεργά είτε ακούγονται στο βάθος, όπως η ανοιχτή τηλεόραση. Σβήστε τες τουλάχιστον 1 ώρα πριν από τον ύπνο, για να αποφύγετε την υπερδιέγερση του παιδιού που θα αναστατώσει τον ύπνο του.
  9. Αποθηκεύστε τις ηλεκτρονικές και συνδεδεμένες συσκευές σε σημείο που δεν τις φτάνουν τα νήπια.

Βιβλιογραφία

Briceno, C., Dukas, & M. C. (2022). Γονείς σ’ έναν κόσμο γεμάτο οθόνες: πώς να συνδεθείτε με το σύμπαν των παιδιών σας από 0 έως 18 ετών. Αθήνα: Gema.

Στεφανάκη, Ε. (2021). Βοήθησε με να μιλήσω: τι πρέπει να γνωρίζετε για την ανάπτυξη ομιλίας του παιδιού σας και πώς να την ενισχύσετε. Αθήνα: Διόπτρα.


Πόσο μπορούν τα παιδιά να εκτίθενται σε οθόνες, σύμφωνα με την Αμερικάνικη ακαδημία παιδιατρικής

0 – 18 μηνών

Καθόλου

18 – 24 μηνών

Επιλέξτε παιδικά προγράμματα υψηλής ποιότητας και παρακολουθήστε τα μαζί με το παιδί για λίγα λεπτά, για να το βοηθήσετε να κατανοήσει τι βλέπει. Παράλληλα να του μιλάτε και να διακόπτετε την προβολή, για να κάνετε συζήτηση γι΄αυτά

2 – 5 ετών

1 ώρα την ημέρα χρήση οθόνης σε προγράμματα υψηλής ποιότητας, παρακολουθήστε μαζί με το παιδί, για να το βοηθήσετε να καταλάβει τι βλέπει. Καθ΄όλη την διάρκεια θα πρέπει να αλληλεπιδράτε μεταξύ σας.

Πηγή

www.npr.org

 

                                                                                                                  Ευθαλία Νίνη

Παιδαγωγός Προσχολικής Αγωγής, MEd

Σχόλια